



DCEP Generalist Training

7:45	Registration (15 minutes)
8:00	1. Generalist Training Introduction (30 minutes)
	Objectives
	Overview
	Resources
8:30	2. Data Center Profiler (DC Pro) Overview (40 minutes)
	Introduction to Benchmarking and PUE
	Overview of DC Pro
	Introduction to PUE Estimator
9:10	3. IT Equipment (40 minutes)
	IT Equipment Energy Use
	Provisioning and Minimizing Waste
	Best Practices
9:50	Break (10 minutes)
10:00	4. Air Management (60 minutes)
	Environmental Specifications and Metrics
	Airflow and Temperature Management
	Best Practices
11:00	5. Cooling Systems (60 minutes)
	DX and Chilled-Water Systems
	Liquid-Cooled Systems
	Best Practices
12:00	Lunch (60 minutes)
1:00	6. Electrical Systems (50 minutes)
	Causes of Energy Inefficiencies
	Electrical Power Chain
1.50	Best Practices
1:50	7. Assessment Process Manual (20 minutes) DCFP Assessment Process Manual
	DCEP Assessment Process Manual DCEP Assessment Process
2:10	Break (10 minutes)
2:20	8. Data Center Profiler (DC Pro) Case Study (40 minutes)
2.20	Input Steps
	Results
	Abbreviations and Acronyms
3:00	Exam (120 minutes)
5:00	End of Generalist Training/Exam
	o

DCEP HVAC-Specialist Training (Day 1)

8:00	Registration (15 minutes)
8:15	9. HVAC Specialist Training Introduction (30 minutes)
0.13	Overview
	Resources
	Performance Metrics
8:45	
0.45	13. Air Handlers and Air Conditioners (80 minutes)
	HVAC Systems Overview
	Airside Economizers
	Indirect Evaporative Coolers
	Energy Efficiency Opportunities
	Best Practices
10:05	Break (10 minutes)
10:15	14. Liquid Cooling (70 minutes)
	Why Liquid Cooling?
	When to Consider Liquid Cooling
	Cooling Configurations
	Best Practices
11:25	Lunch (60 minutes)
12:25	15. Chilled Water Plants (60 minutes)
	Metrics to Identify Energy Efficiency Opportunities
	Optimizing Energy Usage
	Design Considerations for Data Centers
	Best Practices
1:25	16. Cooling System Controls (45 minutes)
	Temperature, Humidity, and Airflow Control
	Cooling Plant Control
	Feedback and Diagnostics
	IT Equipment Integration
	Best Practices
2:10	Break (10 minutes)
2:20	17. Assessment Process (60 minutes)
	Role and Purpose of DCEPs
	Objectives of DCEP Assessment
	DCEP Assessment Process
3:20	18. Modeling Data Center HVAC Systems (75 minutes)
	Levels of Modeling Detail
	Modeling Energy Usage
	Annual Energy Usage vs. Annual Energy Cost
	Abbreviations and Acronyms
4:35	End of HVAC Specialist Training Day 1

DCEP HVAC-Specialist Training (Day 2)

8:00	Registration (15 minutes)
8:15	10. Environmental Requirements (45 minutes)
	Temperature and Humidity Specifications
	Recommended and Allowable Ranges (ASHRAE/NEBS)
	Compliance Metric RCI
	Best Practices
9:00	11. Airflow and Temperature Management (80 minutes)
	Air Management Goals and Results
	Energy vs. Thermal Performance
	Air Management Measures
	High-Level Air Management Metrics
	Data Gathering and Management
	Best Practices
10:20	Break (10 minutes)
10:30	12. DOE Air Management Tool (80 minutes)
	DOE Tool Suite
	DOE Air Management Tool
	Application Example
	Input Steps and Results
11:50	Lunch (60 minutes)
12:50	Exam (180 minutes)
3:50	End of HVAC Specialist Training/Exam

