





DCEP IT-Specialist Training

7:50	Registration (10 minutes)
8:00	9. IT Specialist Training Introduction (20 minutes)
	Overview
	Resources
8:20	10. IT as Basis for Data Centers (40 minutes)
	Data Center History
	Compute and Storage Growth
	Enterprise IT Architecture
9:00	11. Energy Terms and Metrics (30 minutes)
	Energy Math
	Power and Density
	Performance Metrics
9:30	Break (10 minutes)
9:40	12. IT Asset Performance (30 minutes)
	IT Asset Performance
	Energy Efficiency and Business Priorities
10.10	Cost Implications of Poorly Utilized Assets
10:10	13. IT Energy Usage (50 minutes)
	IT Equipment Types and Anatomy
	Energy Use Patterns of IT Equipment Things that Impact IT Device Energy Use and Best Practices
11:00	Lunch (60 minutes)
12:00	14. Predicting and Measuring Energy Usage (50 minutes)
12.00	Estimating Energy Usage
	Tools and Techniques
	Measuring/Modeling Energy Usage
12:50	15. Controlling IT Equipment Energy Usage; Remediation, Mitigation (80 minutes)
	Underutilization and Server Waste
	IT Equipment Refresh
	IT Power Management and Policies
2:10	Break (10 minutes)
2:20	17. DOE IT Equipment Energy Assessment Tool (70 minutes)
	IT Equipment Inventory
	Energy Saving Measures
	Results
3:30	Exam (20 minutes)
3:50	End of IT Specialist Training/Exam
	16. Winning Approval and Executing IT Energy Efficiency Projects (Self Study)
	Energy Performance as Indicator of Asset Performance
	Benefits/Outcomes of Energy Improvement
	Articulating Value